Critical Info Blog

Don't miss any important event

Dentistry

Vrhunski zubni mostovi stomatološka ordinacija

Oralna hirurgija stomatološke usluge Banja Luka 2023: U zaključku, zubar Banja Luka je ključni stručnjak za održavanje oralnog zdravlja. Redoviti posjeti zubaru i održavanje oralne higijene su ključni za očuvanje zdravlja zuba i desni. Posebno ističemo činjenicu da ste upravo Vi veoma važan dio našeg tima, jer uvažavamo sve vaše sugestije i želje i na taj način zajednički pronalazimo najbolja rješenja. Odabir stomatologa je isključivo Vaš izbor, a mi smo tu da Vas uvjerimo da niste pogriješili. Pronađi dodatno detalji u zuba Banja Luka.

Da li da nabavim protezu ili implantate? Zubni implantati i proteze su popularne opcije za starije osobe koje su izgubile neke ili sve zube. Međutim, njihove prednosti i mane se razlikuju ovisno o vašim potrebama i situaciji. Dok se zubni implantati često smatraju superiornom opcijom, proteze mogu i dalje biti održiv izbor za neke pacijente. Zubni implantati su dizajnirani da po izgledu i funkciji podsjećaju na prirodne zube. Trajno su pričvršćeni za čeljusnu kost, pružajući prirodniji zalogaj i omogućavajući širi raspon hrane koju možete udobno jesti. Također, zubni implantati mogu trajati mnogo godina uz pravilnu njegu, što ih čini isplativim dugoročnim rješenjem. S druge strane, proteze mogu biti bolja opcija za one kojima je potrebno pristupačnije ili manje invazivno rješenje ili im nedostaje samo nekoliko zuba. Također mogu biti idealni za one koji žele izbjeći dugotrajne procedure sa više termina.

Iako su sva zaslađena pića loša za zube, neki energetski i sportski napici mogu biti gori, prema jednoj studiji u Općoj stomatologiji. Istraživači su otkrili da ova pića — kao i flaširana limunada — mogu narušiti zubnu gleđ nakon dugotrajne upotrebe. Rezultat su tanki, prozirni, promijenjeni zubi. Da biste spriječili eroziju zuba: Nemojte dugo sjediti i pijuckati ove napitke. Isperite usta vodom kada prestanete da pijete.

Izbjegavajte ‘propadanje flašice za bebe’: Ne stavljajte svoje novorođenče ili starije dijete da odspava sa flašicom soka, adaptiranog mlijeka ili mleko. Zašećerene tekućine se lijepe za njegove zube, hraneći bakterije koje mogu uzrokovati karijes. Ako svom djetetu morate dati flašicu da ponese u krevet, uvjerite se da sadrži samo vodu. Podsjetite svoje dijete da dva puta dnevno pere zube s fluorom pasta za zube pune dvije minute koja ne samo da se bori protiv karijesa i jača zube, već i daje starijoj djeci samopouzdanje da imaju svjež dah. Električna četkica mogla bi učiniti četkanje zuba zabavnijim za predtinejdžere. Čišćenje koncem je izuzetno važno u ovom trenutku jer je većina trajnih zuba izbila, a čišćenje između njih pomoći će spriječiti karijes i održati njihova usta svježima. Ohrabrite djecu koja se bave sportom da nose štitnike za usta kako bi zaštitili svoje zube od ozljeda. Make surDjeca koja nose aparatić za zube koriste električnu četkicu i vrlo temeljito čiste konac kako bi izbjegli bijele mrlje na zubima kada se aparatić skine.

Izbjeljivanje nije jednokratna stvar i neće trajati zauvijek. Zubi uvijek žute kao dio procesa starenja. Također se uvijek zaprljaju hranom i pićima koje konzumiramo. Bez obzira gdje i kako izbijelite zube, to neće trajati zauvijek. Većina rezultata izbjeljivanja zuba traje od 6 mjeseci do 2 godine. Dužina vremena zavisi od toga koliko se lako vaši zubi zaprljaju, kao i od vaše ishrane i načina života.

Jednostavno rečeno, što je jasnija boja tečnosti, to je bolja za vaše zube. Mlijeko je puno kalcija koji će vam pomoći da imate jake zube i kosti. Voda je odlična za ispiranje plaka i drugih ostataka u ustima. Pijenje puno ove dvije tekućine također će vam pomoći da ostanete hidrirani, što je dobro za vaše cjelokupno zdravlje. Istraživanja pokazuju da je električna četkica za zube efikasnija od ručne u uklanjanju naslaga. Može ukloniti čak 70% više plaka! Električna četkica za zube neće samo pomoći u održavanju zdravlja vaših zuba. Mnogi od modernih imaju namjenske cikluse izbjeljivanja. Ovo je posebna 3-minutna četkica koja pomaže u uklanjanju mrlja i ostavljajući zube prirodno bijelim. Dobijanje sjajnih zuba na prirodan način će trajati duže od dobijanja holivudskog osmeha. Ali upornost je vrijedna toga i istovremeno ćete brinuti o svom oralnom zdravlju.

Implantologija je najmlađa grana u stomatologiji, ali i grana koja najbrže napreduje. U današnje vrijeme uspješnost ugradnje implanata je 99%. Ugradnja implanata je danas rutinska operacija i obavlja se veoma brzo. Koliko zuba je potrebno za jedan dentalni most, toliko i implanata treba ugraditi za most na implantima. Zubne krunice na implantima se najčešće ne vezuju za zubne krunice na prirodnim zubima, a samo u određenim slučajevima je moguće njihovo vezivanje. Takođe je moguće raditi i proteze na zubnim implantima. Pogledaj dodatno detalji na drcavic.com.